polski Italian English
+48 66 22 66 791
kontakt@wideta.pl

Bieszczady naszymi oczami / Roślina uzdrawiająca - Krwawnik

Roślina uzdrawiająca - Krwawnik

Uwielbiam kiedy w naszym ośrodku Wideta mogę wyjść na zewnątrz i zebrać zioła do gotowania. Od kiedy pamiętam zawsze kochałam zioła ale dopiero kiedy przeprowadziłam się w Bieszczady ta przygoda zaczęła się rozwijać.

Dzisiaj chciałam Wam trochę opowiedzieć o krwawniku pospolitym.

Jest rośliną która występuje  na naszych ziemiach pospolicie dlatego znajdziemy ją na łąkach, polach a nawet w waszych ogródkach. Ma też bardzo szerokie spektrum działania ponieważ zawiera różnorodną gamę związków chemicznych.

Jest świetny dla wegan i wegetarian ponieważ  zawiera wiele minerałów i witamin, między innymi: cynk, miedź, żelazo i siarkę. Jest też bogaty w witaminę A,C i K.
Krwawnik pospolity ma właściwości, które mogą wspomóc Was z problemami układu moczowego i pokarmowego. Jego składniki chemiczne wspierają balansowanie cyklu miesiączkowego i całego układu wydalniczego czyli nerki. Wpływa też świetnie na układ nerwowy.

Czyż nie jest to cudowna roślinka?

A kiedy przyjedziesz do nas będziesz mieć szansę zerwać krwawnik na naszej łące, no i oczywiście ugotować coś pysznego patrząc na piękne widoki z pełni wyposażonej kuchni w której można przygotować każdą potrawę.

Kiedy tu przyjedziesz poczujesz, że zioła smakują tu wyjątkowo, a to dzięki temu, że w Bieszczadach na jeden kilometr kwadratowy jest więcej flory i fauny niż ludności dzięki temu naturalna harmonia współpracy roślin z ekosystemem naszej Matki Natury została jeszcze utrzymana co owocuje w większą wartość odżywczą naszych Bieszczadzkich ziół.  

Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem na placuszki z krwawnikiem przygotowanym prze zemnie w Termomixie. Jedzenie ich będzie wspierać Twoje i Twoich najbliższych zdrowie.

Składniki:

50 g parmezanu pokrojonego na kawałki
1 ząbek czosnku
5-10g krwawnik, tylko liście pokrojone
500 g cukinii, pokrojonej na plasterki
50 g maki pszennej lub orkiszowej
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
3 jajka
1 płaska łyżeczka soli
Olej rzepakowy, do smażenia placków.

Do Thermomix, naczynia miksującego  włożyć parmezan i rozdrobnić 10s/obr.10.
Następnie przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, krwawnik, cukinii i rozdrobnić 4s/obr.8.
Następie dodać mąkę, jajka, i sól, wcześniej rozdrobiony parmezan. Zmiksować 20s/obr.5-7 stopniowo zwiększając obroty.  
Następnie na dobrze rozgrzanej patelni nakładać ciasto tworząc placki. Smażyć około 2-3 min z każdej strony.
 
Gotowe placuszki można jeść !

Powiedzcie nam jak Wam smakowały!

Smacznego!
 
  
 
 
 
 
 
 
ADRES
Ośrodek Wideta
Smerek 91
38-607 Wetlina
KONTAKT
kontakt@wideta.pl
+48 662 266 791
JAK DOJECHAĆ
© WIDETA.PL   Oprogramowanie sklepu internetowego web-market.pl
Strona wykorzystuje pliki cookies. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia w Twojej przeglądarce.