Uwielbiam kiedy w naszym ośrodku Wideta mogę wyjść na zewnątrz i zebrać zioła do gotowania. Od kiedy pamiętam zawsze kochałam zioła ale dopiero kiedy przeprowadziłam się w Bieszczady ta przygoda zaczęła się rozwijać.
Dzisiaj chciałam Wam trochę opowiedzieć o krwawniku pospolitym.
Jest rośliną która występuje na naszych ziemiach pospolicie dlatego znajdziemy ją na łąkach, polach a nawet w waszych ogródkach. Ma też bardzo szerokie spektrum działania ponieważ zawiera różnorodną gamę związków chemicznych.
Jest świetny dla wegan i wegetarian ponieważ zawiera wiele minerałów i witamin, między innymi: cynk, miedź, żelazo i siarkę. Jest też bogaty w witaminę A,C i K. Krwawnik pospolity ma właściwości, które mogą wspomóc Was z problemami układu moczowego i pokarmowego. Jego składniki chemiczne wspierają balansowanie cyklu miesiączkowego i całego układu wydalniczego czyli nerki. Wpływa też świetnie na układ nerwowy.
Czyż nie jest to cudowna roślinka?
A kiedy przyjedziesz do nas będziesz mieć szansę zerwać krwawnik na naszej łące, no i oczywiście ugotować coś pysznego patrząc na piękne widoki z pełni wyposażonej kuchni w której można przygotować każdą potrawę.
Kiedy tu przyjedziesz poczujesz, że zioła smakują tu wyjątkowo, a to dzięki temu, że w Bieszczadach na jeden kilometr kwadratowy jest więcej flory i fauny niż ludności dzięki temu naturalna harmonia współpracy roślin z ekosystemem naszej Matki Natury została jeszcze utrzymana co owocuje w większą wartość odżywczą naszych Bieszczadzkich ziół.
Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem na placuszki z krwawnikiem przygotowanym prze zemnie w Termomixie. Jedzenie ich będzie wspierać Twoje i Twoich najbliższych zdrowie.
Składniki:
50 g parmezanu pokrojonego na kawałki 1 ząbek czosnku 5-10g krwawnik, tylko liście pokrojone 500 g cukinii, pokrojonej na plasterki 50 g maki pszennej lub orkiszowej 100 g marchewki pokrojonej na kawałki 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli Olej rzepakowy, do smażenia placków.
Do Thermomix, naczynia miksującego włożyć parmezan i rozdrobnić 10s/obr.10. Następnie przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, krwawnik, cukinii i rozdrobnić 4s/obr.8. Następie dodać mąkę, jajka, i sól, wcześniej rozdrobiony parmezan. Zmiksować 20s/obr.5-7 stopniowo zwiększając obroty. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni nakładać ciasto tworząc placki. Smażyć około 2-3 min z każdej strony.